Váš košík
    Váš košík je prázdný
Váš seznam k vypůjčení
    Váš seznam je prázdný

Napište co by jste rádi!

Svatební hodování

Během plánování svatební hostiny se nevyhnete otázkám týkajících se občerstvení, jako například jaké máte zvolit množství, jak vhodně poskládat menu, a zda zvolit spíše raut nebo předem sestavené menu. V rámci předsvatebních příprav společně s klientem pečlivě sestavujeme nejvhodnější kombinaci a množství, harmonogram, rozpočet a typ svatebního hodování. Nyní jsme pro vás připravily základní přehled, abyste se lépe zorientovali a získali jste bližší představu o tom, jak by zrovna vaše hostina měla vypadat. Detaily už potom doladíme během společných sezení v rámci služby předsvatební přípravy.

V první řadě myslete na to, že je potřeba postarat se o občerstvení hostů po dobu celého dne s ohledem na čas obřadu a dobu příjezdu.

 

Příjemné přivítání na svatbě
Připravte hostům welcome drink a něco malého „na zobnutí“.

Začněte hostit už v průběhu příjezdu hostů a připravte pro ně uvítací občerstvení např. formou rautu nebo si nechte vyrobit tzv. kanapky místo běžných chlebíčků. Kanapky jsou drobnější obdoba chlebíčků, které spořádáte na zhruba dvě sousta a jejich výhodou je, že k nim není potřeba talířek ani ubrousek. K základnímu občerstvení se hodí i welcome drink, běžně šampaňské, alternativně džus pro děti, abyste hostům hned od začátku dali najevo, že se nachází na slavnostní události. Uvítací občerstvení je více symbolické než za účelem toho, aby se hosté najedli, proto může být i množství volené střízlivě.

 

Slavnostní oběd
Zvolte si formu, jakou budete slavnostní oběd podávat.

  • Servírovaný – především pokud máte svatbu v létě, není nutné zařazovat na menu předkrm, po kterém se, zvláště v horkých letních dnech, mohou hosté cítit zaplnění. Je velmi časté, že ačkoli chcete svým hostům dopřát hojnost ve stravování, často se u oběda pod tíhou chodů unaví. Je potřeba dopředu přemýšlet nad hutností všech chodů dohromady a lépe servírovat občerstvení postupně. Téměř očekávanou nutností na slavnostním menu je polévka v podobě tradičního vývaru s domácími nudlemi a hlavní chod, ať už tradiční svíčková nebo modernější lehčí alternativy, jako např. panenka apod. Servírovat po obědě dezert je skoro až zbytečné, vhodnější je počkat si k odpolední kávě.
  • Rautovou formou – soustřeďte se na rozmanitost nabídky jídel, např. něco pro ženy, něco pro muže, vegetariánské menu, něco pro děti, něco teplého, studeného, lehkého i tradičního. V tomto případě se vyhněte pokrmům, které je složité udržovat v dobré kondici, pokud nemáte zajištěnou ideální teplotu v prostoru. Je třeba myslet na to, že je potřeba se o raut v průběhu starat, průběžně jej doplňovat a udržovat čistotu. U rautu přemýšlejte nad množstvím formou selského rozumu, např. sečtěte celkové množství masa na rautu a vydělte jej počtem osob.
  • Kombinovaný – v takovém případě se snoubí tradice s rozvolněnou atmosférou. Například připravíte pro hosty servírovanou polévku, čímž se splní tradice a hosté zasednou ke společnému stolu, pronesou se přípitky a následně novomanželé pozvou hosty k svatebnímu rautu.

 

Odpolední raut, večerní grilování
Jak vhodně nasytit hosty během odpolední zábavy.

Servírování odpoledního rautu záleží na domluvě s obsluhou restaurace nebo areálu, kde se svatební hodování odehrává. Často záleží na intuici a schopnosti obsluhy rozeznat, kdy už jsou hosté hladoví a můžou začít rautové stoly plnit. V tento moment se hodí servírovat variaci předkrmových pochutin, netradičních pokrmů i klasických řízečků, tatarák, roastbeef, a nezapomeňte připravit zeleninu a pečivo na odlehčení.

Váš den jde pomalu do finále, schyluje se k večeru a zábava je v plném proudu. V tento moment je fajn připravit hostům večerní grilování, které každý rád uvítá.
TIP! Jako večerní překvapení, zhruba kolem 22h, nachystejte guláš! Skvěle se hodí k pivu a „když už se pije“ každý si ho s chutí dá a zároveň dostane kvalitní základ do žaludku.

 

Novinky moderní doby
Chutné zátiší lahodící i oku.

Velkým lákadlem pro hosty jsou různé tématické koutky s občerstvením, které mohou příležitostně „uzobnout“. Mimochodem vypadají i krásně na fotkách!

Sladký koutek, neboli Sweet bar je velmi oblíbenou stálicí, po které je vysoká poptávka již několik sezón a něco nám říká, že se s tímto trendem jen tak loučit nebudeme. Zejména v horkých letních dnech si místo hutných chlebíčků hosté rádi sem tam zobnou něčeho sladkého. Na sweet bar se skvěle hodí třeba oblíbené makronky a různé druhy mini forem běžných zákusků, které jdou „z ruky do pusy“. Jako doplněk nebo alternativu ke sladkému koutku můžete připravit třeba Chips bar, kde často hrají prim různé druhy mexických Nachos s variací dipů. Zejména mladší ročníky pak jistě velmi ocení třeba takový Pizza bar!
V parném létě hosté velmi ocení Limonádový bar, který jednoduše připravíte z čerstvých limonád do velkých skleněných nádob s kohoutem vespod. Ulevíte tím také obsluze, která v některých momentech může mít nával na baru a nestíhá servírovat hostům vodu a limonádu bez čekání.

Pokud pro vás svatební den kompletně koordinujeme nebo zajišťujeme výzdobu, nemusíte si lámat hlavu s tím, jak takové koutky seskládat. Případně využijte náš e-shop a půjčovnu, kde si stačí vybrat položky k zapůjčení, od etažérů na sweetbar, sklenic na limonády po papírové dekorace a my vám vybrané položky dle domluvy doručíme.

Nám se během psaní článku vybavily snad všechny chutě světa! A co vy, taky se vám sbíhají sliny? :)